De bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de hoofdzetel van een aanbieder van hostingdiensten is gevestigd (of waar zijn wettelijke vertegenwoordiger zijn verblijf- of vestigingsplaats heeft) kan een besluit aannemen waarin wordt vastgesteld dat de aanbieder van hostingdiensten "blootgesteld is aan terroristische inhoud". Met andere woorden, dat betekent dat hij een groter risico loopt dan andere aanbieders dat zijn platform zal worden gebruikt om terroristische inhoud te verspreiden.
Dat besluit wordt genomen door de bevoegde autoriteit (in België, het BIPT) op basis van objectieve factoren, zoals de ontvangst door deze aanbieder van ten minste twee definitieve verwijderingsbevelen in de afgelopen 12 maanden. Zodra de betrokken aanbieder van dit besluit in kennis wordt gesteld, wordt de aanbieder beschouwd als een aanbieder van een hostingdienst die is "blootgesteld aan terroristische inhoud". Hij kan de bevoegde autoriteit echter te allen tijde verzoeken haar besluit te herzien en, in voorkomend geval, te wijzigen of in te trekken.
De aanbieder van een hostingdienst die is "blootgesteld aan terroristische inhoud" is onderworpen aan bijkomende verplichtingen in vergelijking met andere aanbieders.
Nemen van specifieke maatregelen
De aanbieder van een hostingdienst die is blootgesteld, moet specifieke maatregelen nemen om zijn diensten te beschermen tegen de verspreiding van terroristische inhoud onder het publiek. Dergelijke specifieke maatregelen moeten zorgvuldig, evenredig en niet-discriminerend zijn om ervoor te zorgen dat de grondrechten worden beschermd en dat niet-terroristische inhoud niet wordt verwijderd.
Het is de aanbieder van hostingdiensten die de specifieke maatregelen kiest die hij wil nemen. Deze maatregelen kunnen een of meer van de volgende maatregelen of andere maatregelen omvatten die hij passend acht om de verstrekking van terroristische inhoud via zijn diensten te bestrijden:
- passende technische en operationele maatregelen of capaciteiten (zoals passende personele of technische middelen voor het identificeren en snel verwijderen van of snel blokkeren van de toegang tot terroristische inhoud);
- gemakkelijk toegankelijke en gebruiksvriendelijke mechanismen waarmee gebruikers vermoedelijke terroristische inhoud bij de aanbieder van hostingdiensten kunnen melden;
- andere mechanismen om het bewustzijn rond terroristische inhoud op zijn diensten te vergroten (zoals mechanismen voor gebruikersmoderatie).
De specifieke maatregelen die door de aanbieder worden genomen, moeten voldoen aan een reeks vereisten (bijv. doeltreffend zijn om de mate van blootstelling te beperken, evenredigheid, toegepast worden op een manier die de rechten en rechtmatige belangen van de gebruikers ten volle in acht neemt (met name de grondrechten), menselijke controle en verificatie bij het gebruik van geautomatiseerde tools). Het is de verantwoordelijkheid van de bevoegde autoriteiten (in België, het BIPT) om toe te zien op de naleving van deze eisen.
De algemene voorwaarden van de aanbieder van de hostingdiensten moeten informatie bevatten over de specifieke maatregelen die zijn genomen (bijv. de werking van de specifieke maatregelen en, in voorkomend geval, het gebruik van geautomatiseerde tools).
Wanneer de aanbieder van de hostingdienst wordt beschouwd als "blootgesteld aan terroristische inhoud", moet hij binnen 3 maanden (en daarna jaarlijks) aan de bevoegde autoriteit verslag uitbrengen over de specifieke maatregelen die hij heeft genomen en voornemens is te nemen. Hij moet dit ook doen indien de bevoegde autoriteit besluit dat de door de aanbieder genomen specifieke maatregelen niet aan de gestelde eisen voldoen.
In de TCO-verordening is echter bepaald dat het nemen van specifieke maatregelen deze aanbieder
- geen enkele algemene verplichting oplegt om toezicht te houden op de informatie die zij doorgeven of opslaan, noch een verplichting om actief te zoeken naar feiten of omstandigheden die illegale activiteiten suggereren.
- geen verplichting oplegt om geautomatiseerde tools te gebruiken.
Klachtenmechanisme
De blootgestelde aanbieder van hostingdiensten moet een doeltreffend en toegankelijk mechanisme instellen voor aanbieders van inhoud (van wie de inhoud is verwijderd of waartoe de toegang is geblokkeerd) om een klacht in te dienen en te verzoeken om herstel van of toegang tot de inhoud. Elke klacht moet onmiddellijk worden onderzocht, de aanbieder van de inhoud moet op de hoogte worden gebracht en de inhoud moet onverwijld worden hersteld wanneer het niet gerechtvaardigd was de inhoud te verwijderen of de toegang ertoe te blokkeren.
Bewaren van de inhoud
Net als bij inhoud die na een verwijderingsbevel is verwijderd, moet de blootgestelde aanbieder ook de inhoud (en gerelateerde gegevens) bewaren die is verwijderd of waartoe de toegang is geblokkeerd als gevolg van specifieke maatregelen.
Aanpassing van zijn algemene voorwaarden
De aanbieder van hostingdiensten moet in voorkomend geval in zijn algemene voorwaarden bepalingen opnemen die gericht zijn op de bestrijding van misbruik van zijn diensten voor de verspreiding van terroristische inhoud onder het publiek. Hij moet deze bepalingen zorgvuldig, evenredig en niet-discriminerend toepassen, rekening houdend met de vrijheid van meningsuiting en informatie.
Transparantieverplichtingen
Wanneer de aanbieder specifieke maatregelen heeft moeten nemen, moet hij jaarlijks een transparantieverslag publiceren met informatie zoals
- de maatregelen die zijn genomen om terroristische inhoud te identificeren en te verwijderen of de toegang tot die inhoud te blokkeren;
- de maatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat inhoud die is verwijderd of waarvan de toegang is geblokkeerd, opnieuw online verschijnt, met name bij gebruik van geautomatiseerde tools;
- het aantal items van terroristische inhoud dat is verwijderd of waartoe de toegang is geblokkeerd als gevolg van specifieke maatregelen;
- het aantal en de uitkomst van de klachten die hij heeft behandeld;
- het aantal gevallen waarin inhoud wordt hersteld of de toegang wordt gedeblokkeerd na een klacht van de aanbieder van inhoud.