De TCO-verordening (Terrorist Content Online-verordening) is een Europese wet die de online verspreiding van terroristische inhoud wil tegengaan.

Sinds 7 juni 2022 geldt deze verordening in alle EU-lidstaten.  

Wat is het doel?  

  • gemeenschappelijke regels vaststellen, zodat aanbieders van hostingdiensten voorkomen dat hun diensten worden misbruikt om terroristische inhoud te verspreiden.  
  • de openbare veiligheid beschermen, en tegelijkertijd de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en van informatie waarborgen. 

Concreet? Om de strijd tegen de onlineverspreiding van terroristische inhoud te versterken, legt de TCO-verordening de aanbieders van hostingdiensten verschillende verplichtingen op.  

Voor wie gelden de verplichtingen van de TCO-verordening ? 

De TCO-verordening is van toepassing op aanbieders van hostingdiensten die op verzoek van gebruikers inhoud online opslaan en publiekelijk verspreiden. Hostingdiensten zijn onlinediensten, zoals : 

  • socialemediaplatforms; 
  • video-, image- en audio-sharing-diensten; 
  • filesharingdiensten en andere clouddiensten.  

Zolang deze aanbieders de opgeslagen inhoud op verzoek van de gebruiker publiekelijk verspreiden, vallen ze onder de TCO-verordening. 

Ook niet-Europese aanbieders moeten zich aan de regels houden. Om gebruikers in de hele Europese Unie te beschermen, is de TCO-verordening ook van toepassing op aanbieders van hostingdiensten buiten de EU zodra zij hun diensten aanbieden in de EU. 

Welke verplichtingen legt de TCO-verordening op? 

Aanbieders van hostingdiensten moeten voldoen aan een aantal belangrijke verplichtingen, waaronder: 

Terroristische inhoud verwijderen of blokkeren na een bevel 

  • De bevoegde autoriteiten in de EU kunnen een aanbieder van hostingdiensten bevelen om terroristische inhoud te verwijderen of de toegang ertoe te blokkeren in alle lidstaten. De aanbieder moet het bevel zo snel mogelijk uitvoeren, en in ieder geval binnen 1 uur na ontvangst van het bevel.  

Levensbedreigend gevaar melden aan de rechtshandhavingsinstanties 

  • Als een aanbieder van hostingdiensten kennis krijgt van terroristische inhoud die een onmiddellijk levensbedreigend gevaar vormt, is deze verplicht om snel de autoriteiten in te lichten die bevoegd zijn voor het onderzoek en de vervolging van strafbare feiten.   

Transparantieverplichtingen 

  • Aanbieders van hostingdiensten moeten in hun algemene voorwaarden duidelijk aangeven welk beleid zij hanteren voor het tegengaan van de verspreiding van terroristische inhoud.  
  • Daarnaast moet een aanbieder die maatregelen heeft genomen of heeft moeten nemen om de verspreiding van terroristische inhoud tegen te gaan, een jaarlijks transparantieverslag publiceren met informatie daarover.  

Extra maatregelen voor risicovolle hostingdiensten 

  • Sommige aanbieders van hostingdiensten lopen meer risico om gebruikt te worden voor de verspreiding van terroristische inhoud. De bevoegde autoriteit, zoals het BIPT in België, kan die aanbieders identificeren op basis van objectieve factoren. Bijvoorbeeld wanneer de aanbieder in een jaar tijd minstens twee definitieve verwijderingsbevelen heeft ontvangen.  
  • Als een aanbieder van hostingdiensten wordt aangeduid als risicovol (officieel “blootgesteld aan terroristische inhoud”), moet deze specifieke maatregelen nemen om zijn diensten te beschermen tegen de verspreiding van terroristische inhoud.  
  • De aanbieder mag de bevoegde autoriteit echter te allen tijde vragen om deze classificatie te herzien en eventueel te wijzigen of in te trekken.  
  • De specifieke maatregelen moeten zorgvuldig, evenredig en niet-discriminerend zijn, zodat de grondrechten worden beschermd en dat niet-terroristische inhoud niet onterecht wordt verwijderd. 
  • De aanbieder van hostingdiensten moet in zijn algemene voorwaarden duidelijk toelichten welke specifieke maatregelen zijn genomen om terroristische inhoud tegen te gaan, inclusief het gebruik van eventuele automatische detectiesystemen. 

Naar boven