Bij verwijdering na een officieel bevel 

Als de inhoud die je online hebt geplaatst verwijderd of geblokkeerd is na een bevel van een bevoegde autoriteit, moet de aanbieder van hostingdiensten jou hiervan op de hoogte stellen, tenzij de bevoegde autoriteit anders beslist.  

Als gebruiker heb je het recht om: 

  • ofwel te vragen waarom je inhoud werd verwijderd of geblokkeerd en welke rechten je hebt om het verwijderingsbevel te betwisten;  
  • ofwel een kopie van het verwijderingsbevel op te vragen. 

Bij verwijdering zonder officieel bevel 

Als een aanbieder van hostingdiensten je inhoud onterecht verwijdert of blokkeert op basis van eigen maatregelen (en niet door een officieel bevel), dan heb je het recht om een klacht in te dienen bij de aanbieder zelf.  

Hoe werkt dit?  

  • de aanbieder van hostingdiensten moet een doeltreffend en toegankelijk systeem voorzien waarmee je een klacht kunt indienen en vragen om het herstel of het weer toegankelijk maken van je inhoud.  
  • elke klacht moet snel worden onderzocht. De aanbieder van hostingdiensten moet je binnen twee weken informeren over het resultaat van de klacht.  
  • als blijkt dat de verwijdering of blokkering onterecht was, moet de inhoud zonder vertraging worden hersteld. 

In geval van verwijdering of blokkering van inhoud moet de aanbieder van hostingdiensten de gebruiker die de inhoud heeft verstrekt, uitleggen waarom deze maatregel is genomen. Als je inhoud is verwijderd of geblokkeerd, moet je dus eerst contact opnemen met de aanbieder van hostingdiensten.  

Als de aanbieder deze verplichtingen niet nakomt, kun je een klacht indienen bij het BIPT

Naar boven