Waar moet je rekening mee houden wanneer je een aanbod kiest?

  • het beschikbare budget;
  • de gewenste verbindingssnelheid;
  • het gewenste datavolume (beperkt of onbeperkt volume);
  • de kosten van het downloadvolume dat niet in het aanbod begrepen is (prijs buiten forfait voor aanbiedingen met beperkt volume);
  • het gewenste type van technologie (xDSL, kabel, glasvezel*, satelliet, mobiel);
  • een standalone aanbod of een aanbod dat deel uitmaakt van een bundel;
  • de operatoren die beschikbaar zijn op de plaats van de aansluiting (vast internet);
  • de kwaliteit van de klantendienst van de gekozen operator.

*Glasvezel is een technologie, die nu in België volop uitgerold wordt. Lees meer over deze technologie en vind een antwoord op je vragen op glasvezelinfo, de site van het BIPT die hier alle informatie over verzamelt.

Hoeveel wil ik eraan besteden?

De prijs van de verbinding hangt met name af van het volume dat je kunt downloaden en van de verbindingssnelheid. Kies je voor een aanbod met een beperkt downloadvolume, hou dan rekening met de prijs buiten forfait om onaangename verrassingen te vermijden; het gaat om de prijs die je zult moeten betalen voor alle inhoud die je downloadt boven het downloadvolume dat in jouw internetaanbod begrepen is.

Met de prijsvergelijker kun je de aanbiedingen vergelijken die in jouw gemeente beschikbaar zijn. Op deze site staan alle bestaande tariefplannen op een correcte en neutrale manier vermeld. Het geheel wordt gecontroleerd door het BIPT.

Wat is internetvolume en internetsnelheid?

Het internetvolume is de hoeveelheid data die je verbruikt. De grootte van bestanden die je van het netwerk afhaalt of verstuurt, wordt uitgedrukt in megabyte (MB).
1000 megabyte is gelijk aan 1 gigabyte (GB).

De internetsnelheid is de snelheid waarmee een op het internet aangesloten apparaat (tablet, computer, mobiele telefoon), data van het netwerk kan afhalen (downloaden) of versturen (upload). Deze snelheid wordt doorgaans gemeten in megabit per seconde (Mbps). De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden binnen kan halen maar ook hoe snel je een internetpagina opent of een video kijkt. Uploadsnelheid is belangrijk bij het versturen van een mail en bij het plaatsen van foto’s of video’s op sociale media.

Om na te gaan hoe de internetsnelheid zich tot het internetvolume verhoudt, moet volgende rekenregel gebruikt worden: 8 bits = 1 byte. 8 bits vormen 1 byte, dus de internetsnelheden moet je delen door 8 om tot het internetvolume (per seconde) te komen. Wanneer je een internetsnelheid hebt van 40 Mbps dan houdt dit in dat je 5 MB (40/8) per seconde kunt downloaden. Wanneer je een bestand van 10 MB wilt downloaden zal dit dus 2 seconden duren.

Welke internetsnelheid en welk internetvolume heb ik nodig?

Het gebruik dat je van jouw internetverbinding wilt maken, kan bepalend zijn voor jouw keuze in termen van gewenst internetvolume en gewenste internetsnelheid:

  • om internet te raadplegen en e-mails te versturen heb je aan een internetsnelheid van 1 Mbps in principe al voldoende;
  • als je met anderen online wil spelen, kan afhankelijk van de aard van het spel een hogere internetsnelheid nodig zijn;
  • als je van plan bent om regelmatig zelf grote hoeveelheden inhoud (“data”) op het internet te zetten, let dan goed op de snelheid waarmee je deze data kan versturen (“uploadsnelheid”);
  • wil je veel video’s en muziek afspelen (“streamen”) of afhalen van het internet (“downloaden”), zorg dan ervoor dat het volume dat je kunt downloaden groot is of onbeperkt.

De vereiste internetsnelheid om video te kunnen bekijken, is afhankelijk van het soort video en ook van de aanbieder van de betrokken internetdienst zelf. De bekendste videoplatforms (bv. YouTube) publiceren op hun website de aangeraden minimale internetsnelheden.

  • Voor het afspelen van video in standaardkwaliteit zoals voor onlinevergaderingen (“SD” of “Standard Definition”) is in principe een internetsnelheid van 3-4 Mbps voldoende, soms volstaat zelfs 1 Mbps.
  • Tegenwoordig worden de meeste video’s echter in een hoge resolutie (“HD” of “High Definition”) uitgezonden: voor HD-video is een internetsnelheid van 5 Mbps doorgaans voldoende.
  • Daarnaast wordt er nog video in een zeer hoge resolutie uitgezonden (“4K” of “UHD” of “Ultra High Definition”): hiervoor zijn internetsnelheden van in principe 15 tot 25 Mbps nodig.
  • Een hogere internetsnelheid is evenwel aangeraden om schommelingen in de internetsnelheid te kunnen opvangen. Zeker voor rechtstreekse uitzendingen kan het nodig zijn enkele extra Mbps bij de vereiste snelheid op te tellen.

Wat met de snelheid en het volume als verschillende gezinsleden tegelijk het internet gebruiken?

De totale noodzakelijke internetsnelheid van één aansluiting is de som van de snelheden van alle gebruikte applicaties. Laten we als voorbeeld een aansluiting van 30 Mbps nemen: als er iemand zijn mails leest en 1 Mbps gebruikt, dan heeft de rest van het gezin nog 29 Mbps over. En die kan verder worden verdeeld over bijvoorbeeld een video van 3 Mbps in standaardkwaliteit op de laptop van een gezinslid, een live video van 15 Mbps in Ultra HD-kwaliteit (“Ultra High Definition”)  op het tv-toestel, enz. Het is dus niet zo dat de 30 Mbps gelijk verdeeld worden over alle eindgebruikers. De beschikbare snelheid zal verdeeld worden naargelang de snelheden die de applicaties op al die aangesloten apparaten nodig hebben. Met 30 Mbps is het bijvoorbeeld niet mogelijk om meerdere live video’s in ultra HD tegelijkertijd te bekijken want dan heb je meer dan 30 Mbps nodig.

Wat is de theoretische downloadsnelheid?

In de tabel hieronder wordt voor bepaalde internettoepassingen de theoretische downloadtijd vermeld naargelang van de snelheid van de verbinding: 

Theoretische downloadsnelheid

Webtoepassing

10 Mbps

30 Mbps

50 Mbps

100 Mbps

200 Mbps

1 Gbps

Een gemiddelde webpagina downloaden
van op een website (2 MB)

1,6 sec.

0,5 sec.

0,3 sec.

0,2 sec.

0,08 sec.

0,016 sec.

Muziek downloaden (5 MB)

4 sec.

1,3 sec.

0,8 sec.

0,4 sec.

0,2 sec.

0,04 sec.

Een videoclip downloaden (25 MB)

20 sec.

26 sec.

9 sec.

4 sec.

1 sec.

0,2 sec.

Een film in standaardkwaliteit
downloaden (750 MB)

10 min.

13 min.

4 min.

2 min.

0,5 min.

6 sec.

Een film in dvd-kwaliteit downloaden (4 GB)

50 min.

18 min.

10 min.

5 min.

2,5 min.

30 sec.

Opgelet: de snelheid die wordt vermeld op de website van de operatoren is een theoretische maximumsnelheid, die enkel zal worden bereikt in de allerbeste omstandigheden. De werkelijke verbindingssnelheid hangt immers af van factoren zoals de afstand tussen je woning en de straatkast, het aantal personen dat het netwerk gebruikt op het ogenblik van de download of zelfs de capaciteit van de verafgelegen server van de bezochte website of gebruikte internetdienst (wordt deze massaal bezocht, dan kan deze trager reageren).

Vraag aan je operator, alvorens het contract te ondertekenen, wat de minimumsnelheid zal zijn waarop je recht zult hebben voor jouw lijn, rekening houdend met je adres.

Naar boven