Het BIPT publiceert het vierde jaarlijks verslag betreffende het toezicht op netneutraliteit in België.

Enkele hoofdpunten:

  • Zeker tegen het einde van de periode bestreken door dit verslag heeft Covid-19 een bijzondere impact gehad op het netneutraliteitswerk van het BIPT. Nog voor het ingaan van de maatregelen van de Belgische Regering, heeft het BIPT periodieke besprekingen met en rapportering door de belangrijkste operatoren binnen de sector georganiseerd, zodat operatoren klaar zouden zijn om hun internettoegangsdienst blijvend te kunnen leveren, ondanks de wijzigende omstandigheden. Gelukkig bleek dit zich nadien op het terrein te bevestigen.
  • Er zijn geen gevallen van blokkeringen van diensten of applicaties in het netwerk vastgesteld.  
  • Op het vlak van de keuzemogelijkheden van de eindgebruikers zijn de inbegrepen mobiele datavolumes in de aanbiedingen van de ISPs opnieuw groter geworden, om de evolutie van het toenemende mobiele dataverkeer op te vangen. Er zijn tevens verschillende “ongelimiteerde” tariefplannen op de mobiele markt geïntroduceerd.  
  • In het geval van de zero-rating binnen Epic heeft de openstelling van het platform, beslist in de vorige verslaggevingsperiode, tastbare resultaten opgeleverd: de muziekstreamingapp van Tomorrowland, Audiomack (eveneens muziekstreaming) en Tiktok werden toegevoegd aan de tariefplannen Epic beats en Epic combo van Proximus. 
  • Ten aanzien van het (weliswaar tijdelijke) aanbod van Fun Passes door Orange Belgium kwam het BIPT, na analyse van de verkregen data, tot de conclusie dat er onvoldoende commerciële ruimte beschikbaar is voor concurrerende CAPs en dat de procedure voor de toetreding tot het zero rating-platform onvoldoende ontwikkeld was. Orange Belgium zal daarom  bij een volgende lancering van een ‘Fun Pass’ een voorstel moeten formuleren dat tegemoet komt aan onze bezorgdheden. 
     

Naar boven